Lajit > MUAY THAI Mobile menu icon

THAINYRKKEILY

Thainyrkkeily eli muay thai on Thaimaan kansallisurheilulaji ja tärkeä osa maan kulttuurihistoriaa. Muay thai on täyskontaktilaji, jonka ottelut käydään nyrkkeilykehässä. Lajiin kuuluu erittäin monipuolinen tekniikkavalikoima, joka käytännönläheisyytensä vuoksi soveltuu myös itsepuolustukseen. Vaikka thainyrkkeilyn harjoittelu tähtää ottelemiseen, on siitä samalla kehittynyt tehokas kaikille sopiva kuntoilumuoto.

YLEISTÄ

Muay thai juontaa juurensa vuosisatojen takaiseen Thaimaahan. Laji perustuu muinaisten thaiheimojen lähisodankäynnin taitoihin. Vielä 1900-luvun alkupuolella ottelut käytiin paljaalla maalla ja kamppailijoiden kädet oli suojattu vain lasimurskalla kuorrutetuin kankaanpaloin tai hamppuköysin. Ottelut jatkuivat, kunnes toinen osapuoli ei enää kyennyt jatkamaan. Raa’an luonteensa vuoksi lajin uudistus aloitettiin 1930-luvulla Thaimaan hallituksen toimesta. Tällöin thainyrkkeilylle laadittiin säännöt, joiden mukana ottelemiseen tulivat mukaan kehä, erät, erätauot ja painoluokat.

Thainyrkkeilyyn kuuluu nykyäänkin hyvin monipuolinen tekniikkavalikoima. Lajissa käytettyjä tekniikoita ovat mm. sääripotkut, polvipotkut, etupotkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat, kyynärpäälyönnit ja samanlaiset lyönnit kuin länsimaisessakin nyrkkeilyssä. Myös lähiottelu eli pystypaini on sallittua. Matossa otteleminen ei kuitenkaan kuulu lajiin.

Muay thai on alkujaan kilpaurheilulaji, mutta sopii tehokkuutensa vuoksi myös erinomaiseksi kuntoilumuodoksi. Lisäksi käytännönläheiset tekniikat soveltuvat itsepuolustukseen. Thainyrkkeily rinnastetaan usein potkunyrkkeilyyn, mutta kyseessä on kuitenkin eri laji. Potkunyrkkeilyn juuret ovat nimittäin osin karatessa. Länsimainen thainyrkkeily muistuttaa salikulttuuriltaan enemmän nyrkkeilyä.

Thainyrkkeilyä voi harrastaa Loop Martial Arts salilla ammattilaisohjaajien opetuksessa. Kaikki 13 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita ryhmiimme kunto- ja tavoitetasoista riippumatta. Aiempaa urheilutaustaa ei tarvita! Muay thai soveltuu sekä miehille että naisille.

Lajiin pääsee mukaan käymällä peruskurssi, jossa harjoitellaan turvallisesti lyöntien, potkujen, kyynärpääiskujen, polvipotkujen sekä pystypainin perusteita. Perusteiden ollessa hallussa, harjoittelija voi siirtyä jatkoryhmään.

HARJOITTELURYHMÄT

Peruskurssin suorittaneille harrastajille on tarjolla erilaisia thainyrkkeilyharjoituksia viitenä päivänä viikossa. Harjoitukset on jaoteltu yleistekniikkaan, ottelutekniikkaan, sparriin ja välineharjoitteluun. Tuntien aikataulut ja kuvaukset näet harjoitusaikataulusta. Peruskurssin jälkeen harrastaja voi siirtyä normaali lajiharjoituksiin. Mikäli tuntuu, että haluat kerrata vielä perustekniikoita, voit harjoitusmaksun maksaneena käydä kertaamassa myös peruskurssin tunneilla normaali lajiharjoitusten lisäksi.